قصیل جو روشی کارامد در کاهش حجم آب مصرفی در شرایط کم آبی

نوع مقاله : علمی ترویجی

چکیده

با توجه به محدودیت شدید منابع آب در سطح کشور و ضرورت حفظ سطوح تولید، تغییر الگوی تولید یکی از راه‌های افزایش بهره-وری مصرف آب در شرایط خشکسالی می‌باشد. در این راستا استفاده از علوفه سبز جو (قصیل جو)، از جمله راه‌کارهایی است که می‌تواند به بهره‌برداری بهینه از منابع آب و خاک منجر شود. با توجه به شرایط خشکسالی در سطح کشور و مشکل تأمین علوفه مورد نیاز دامداران، امکان تبدیل بذر جو به حجم بالایی از علوفه تر و همچنین بهره‌وری بهینه از منابع آب و خاک، با توسعه و ترویج برداشت قصیل جو امکان‌پذیر است. طی سال‌های اخیر هرچند روند برداشت جو به صورت قصیل در بین کشاورزان پیشرو رشد قابل توجهی داشته اما هنوز فواید اصلی این روش کشت به خوبی ترویج نشده و توسعه برداشت قصیل جو نیازمند اطلاع‌رسانی اثربخش به جامعه بهره‌بردار است. در مطالعه حاضر حجم آب مصرفی جو در دو روش برداشت قصیل و برداشت در مرحله رسیدگی کامل محصول در یک مزرعه واقع در استان قزوین مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان داد حجم آب مصرفی در مزرعه جو که محصول آن به صورت قصیل برداشت شده بود، 2808 مترمکعب در هکتار و در مزرعه‌ای که محصول آن در زمان رسیدگی کامل جو برداشت شده، 5141 مترمکعب در هکتار بوده است. این نتایج حاکی از آن هستند که برداشت قصیل جو باعث صرفه‌جوئی قابل توجهی در حجم آب مصرفی شده است. بدین ترتیب، با توجه به میزان عملکرد علوفه تر در واحد سطح و حجم آب مصرفی، می‌توان نتیجه گرفت که گرایش به برداشت قصیل جو روش کارآمدی در کاهش حجم آب مصرفی و کاهش هزینه‌های تولید و به تبع آن، افزایش سود آوری محصول است.

چکیده تصویری

قصیل جو روشی کارامد در کاهش حجم آب مصرفی در شرایط کم آبی

کلیدواژه‌ها