حفظ و احیای پوشش گیاهی در عرصه های منابع طبیعی که مورد بهره برداری قرار میگیرند، از اهمیت خاصی برخوردار است. آنغوزه با نام علمیFerula assa-foetida L.یکی از گیاهان دارویی مهم تیره چتریان بوده که توانایی بالایی در برابر خشکی از خود نشان میدهد. بهمنظور توسعه کشت آنغوزه در مزارع رها شده با 2 بارآبیاری به میزان 4 لیتر برای هر بوته(در ماههای فروردین و اردیبهشت) و کشت دیم در شرایط رویشگاه مطالعهای انجام، تا اطلاعات لازم جهت ترویج این گونه با ارزش و در حال انقراض حاصل گردد. نتایج نشان داد تیمارهای آبیاری و شکست خواب بذرآنغوزه بر صفات وزن تر و خشک بوته، ارتفاع، تعداد برگ، درصد جوانهزنی و تعداد روز از کاشت تا جوانهزنی بذر معنیدار شد. شستشوی بذر و سرمادهی و همچنین تیمار آبیاری منجر به افزایش وزن تر و خشک بوته آنغوزه گردید. تیمار آبیاری به همراه شستشوی بذر آنغوزه و سرمادهی مرطوب منجر به کاهش طول دوره جوانهزنی بذر آنغوزه شد بهطوری که در تیمار شاهد از کاشت تا شروع فعالیت گیاه 119 روز و در تیمار آبیاری به همراه شستشوی بذر و سرمادهی مرطوب این دوره 10-12 روز به طول انجامید. طبق نتایج بدست آمده از این آزمایش، جهت کاشت آنغوزه در شرایط دیم بهتر است بعد از آمادهسازی زمین و اولین بارندگی اقدام به کشت بذور آنغوزه در عمق دو تا سه سانتیمتری خاک در آذر ماه نمود. همچنین در کشت آبی بهتر است زمین را آبیاری و بعد از گاورو شدن اقدام به کشت بذرهای تیمارشده (شستشوی بذر و سرمادهی مرطوب) کرد و تا سبز شدن بذر از آبیاری دوم خودداری نمود.