چکیده
با توجه به کمبود آب در کشور استفاده از راهکارهای موثر و کاربرد شیوههای جدید آبیاری برای افزایش بهرهوری آب ضروری است. در اوایل دوره رشد سیب زمینی در فصل بهار بهدلیل همپوشانی نیاز آبی باغات، غلات و همزمانی کشت محصولات تابستانه با کشت سیبزمینی مشکل کمبود آب به شدت مشاهده میشود. در این راستا یکی از موثرترین راهکارها اعمال مدیریت کم آبیاری میباشد. به منظور تعیین بهترین مدیریت کم آبیاری محصول سیب زمینی آزمایشی طی دوسال در مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود انجام شد. دو روش شامل آبیاری معمولی تمام جویچهها (آبیاری کامل) و کم آبیاری بصورت آبیاری جویچهای یک در میان تا انتهای مرحله تشکیل غدهها مورد بررسی قرار گرفت. در روش آبیاری معمولی تمام جویچهها (آبیاری کامل) متوسط مقدار مصرف آب 7/8634 متر مکعب در هکتار بود. ولی با کم آبیاری بصورت آبیاری جویچهای یک در میان تا انتهای مرحله تشکیل غدهها متوسط مصرف آب به 05/7250 مترمکعب در هکتار کاهش یافت و 7/1384 مترمکعب در هکتار یعنی حدود 16 درصد در مصرف آب صرفهجویی شد. بنابرین با مدیریت مناسب آبیاری میتوان در مراحل اولیه رشد و حتی تا انتهای مرحله گلدهی (غدهدهی) مصرف آب را کاهش داد بدون آنکه تاثیر چشمگیری در کاهش عملکرد داشته باشد.